EU netezési szokások – Romámia lemaradt


A 17 és 74 év közötti európaiak 24 százaléka még életében nem járt az interneten, derül ki az Eurostat friss felméréséből eurostat kutatása

A legrosszabbul Románia áll, ahol a vizsgált korosztály több mint fele, egészen pontosan 54 százaléka nem netezett még, a vezető helyen pedig Svédország, ahol csak 5 százalék azoknak az aránya, akik még soha nem neteztek.

Magyarország 28 százalékos nemnetező-aránnyal a középmezőnyben, a vizsgált 27 európai ország átlagához közel foglal helyet, Lettország (27%) és Szlovénia (29%) között.

A felmérés szerint, amely 149 331 háztartásban összesen 214 580 európait vizsgált, a kontinens országai sokat javultak 2006-hoz képest, amikor a lakosok 42 százaléka nem ismerte az internetet; ugyanakkor levonható az a következtetés, hogy a nethasználat szempontjából nő a szakadék a fejlett északi, illetve a kevésbé netbarát déli és keleti országok között.

A behálózott háztartások számát tekintve Holllandia vezet 94 százalékkal, aztán Svédország és Luxemburg (91%), majd Dánia (90%) következik. Ebből a szempontból Bulgária áll a legrosszabbul, ahol a háztartásoknak mindössze 45 százaléka csatlakozik a nethez, de a 47 százalékos Romániában sem sokkal jobb a helyzet. A magyar háztartások 65 százalékában van internet, ami jelentős javulást mutat – 2007-ben 38, 2009-ben 55 százalékos volt az arány.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s