Facebook Adatvédelmi újdonságok


Nem olyan rég még a Google érdemelte ki szinte minden héten az adatvédők figyelmét. Mostanában a Facebook áll kereszttűzben. Már már úgy tűnik, enyhülni szeretne a Facebook az adatvédelem terén meghatározott elveiben, de kritikák nélkül most sem maradt a szolgáltatás.

Adatvédelmi újdonságok a Facebook szolgáltatásai között

Napjainkban gombamód szaporodnak a kapcsolattartásra, véleménynyilvánításra szolgáló közösségi oldalak az interneten. E honlapokon a felhasználók mind több és sokrétűbb adatai válnak elérhetővé, így a szigorodó szabályozásnak és az erősödő felhasználói tudatosságnak köszönhetően egyre fontosabbá válik személyes adataink biztonsága.
A fentiek következtében a közösségi portálok versenyében az üzemeltetők egyre inkább előtérbe helyezik a személyes adatok védelmét szolgáló, az illetéktelen felhasználást megakadályozó fejlesztéseket. E tendencia eredményeként jött létre az október 15-én bejelentett három új Facebook szolgáltatás.

Önmegsemmisítő jelszó

Amennyiben a Facebook felhasználók megadják mobiltelefonszámukat a közösségi oldal erre szolgáló adatlapján, lehetőségük lesz SMS-ben kérni olyan alkalmi jelszót, mely mindössze 20 percig érvényes. Ez az „önmegsemmisítő” jelszó lehetővé teszi, hogy nyilvános, közös használatú számítógépeken, internet kávézókban, szállodákban, reptereken, a Volán járatain a felhasználó saját jelszava biztonságának kockáztatása nélkül használhassa a közösségi oldalon létrehozott fiókját. A rendelkezésre álló idő elegendő a profil, az ahhoz kapcsolódó alkalmazások és az üzenetek ellenőrzésére, kezelésére.

Távoli kilépés funkció

Az önmegsemmisítő jelszóval együtt kerül be a Facebook adatvédelmi szolgáltatásainak sorába a távoli kilépés funkció. A szolgáltatást igénybevevő felhasználó profilja fiókvédelem menüjének megnyitásával megtekintheti a fiók megnyitására legutóbb használt számítógépek csatlakozásának helyszínét, időpontját és a használt böngésző és operációs rendszer típusát. Amennyiben a felhasználó bejelentkezve maradt valamely eszközön, a fenti menüben egyetlen kattintással elvégezheti a kijelentkezést a távoli számítógépeken is, így jelentősen csökkenthető fiókjának illetéktelenek általi megismerhetőségének kockázata.
Ugyancsak a fiókvédelem menüpont alatt igényelhető SMS értesítés arra az esetre, ha új számítógép jelentkezne be a felhasználó profiljába, így az esetleges jelszólopás áldozatának valós időben nyílik lehetőség a reagálásra.

Rendszeres adatfrissítés
1.
A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint a Facebook rendszeres időközönként a biztonsági beállítások és adatok ellenőrzésére és frissítésére felhívó figyelmeztetést küld felhasználóinak. E szolgáltatás segítségével megakadályozható lesz, hogy valaki más nevében létrehozzon egy felhasználói fiókot, így megtévesztve az áldozat ismerőseit vagy akár üzletfeleit.

2.

A bevezetésre kerülő új szolgáltatások segítségével az adatvédelem biztonsági lehetőségei közelítenek a pénzügyi szektorban használtakhoz, hiszen az online banki tranzakciók, valamint a számlaforgalom nyomon követése során megismert technikai védelemmel láthatjuk el a közösségi oldalak használatával kapcsolatosan keletkező személyes adatainkat.

3.

Az intézkedés bejelentését követően szinte azonnal megfogalmazódtak a kritikák. A Wall Street Journal egyenesen jogellenes adattovábbítással vádolja a Facebook-ot. Állítólag olyan felhasználói személyes adatok és böngészési szokások is kerültek hirdetőkhöz, amelyek tekintetében a felhasználók ezt kifejezetten megtiltották. A jelentés szerint a tíz legnépszerűbb Facebook játék is kiadja a játékosok azonosító adatait harmadik személynek. A FarmVille a játékosok barátainak adatait is kiadja. A Facebook nem tagadja a leírtakat. Megígérte, hogy intézkedni fog a hasonló esetek elkerülése végett.

forrás:http://www.adatvedelmiszakerto.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s