Facebook vs. iWiW Ön mit használ? + videoVS

NapiászOnline/Valner Marietta
2011. február 25., péntek 11:35

Még évekkel ezelőtt bombaként robbant be a magyar internet felhasználók számítógépeire egy szintén magyar fejlesztésű közösségi oldal, az iWiW. Mindeközben szépen lassan, alattomosan az amerikai fejlesztésű Facebook is bekúszott kicsiny országunkba, mely mára teljesen átvette a hatalmat.

Úgy tartja a mondás; aki nincs rajta Facebook-on, az nem is létezik. És aki inkább iWiW-et választja? Emlékeim szerint még 2005-ben regisztrálhattam szerény személyemet iWiW-en, és ha mondhatom, abban az időben kezdett beindulni a közösségi portál is. Egyre több felhasználó csatlakozott, igaz, a regisztráció kizárólag meghívóval történhetett, ezért anno több olyan levelet is kaphattunk a postaládánkba, ami kérlelt minket, hogy bizonyos személyeknek juttassunk a jóból, ha éppen nekünk van. Sokak szerint pont ez a meghívásos rendszer okozta/okozhatja az iWiW halálát, de ennyire azért még ne szaladjunk előre.

A Facebook nem sokkal később jelent meg a hazai piacon, ám viszonylag hosszú ideig tartott, amíg az iWiW felhasználók átpártoltak Zuckerberg találmányához?, manapság azonban mégis azt beszélik, nincs tovább az iWiW-nek. Persze az évek alatt többféle közösségi portál is megpróbálta felvenni a versenyt a két legnagyobbal, de a tervek egymás után dőltek dugába. Aztán 2010 októberében elérkezett a pont, amikor az itthoni Facebook felhasználók száma elérte, sőt, egyből le is körözte az iWiW-et, innen pedig már nem volt megállj.

A Tabu Tv riportere is belecsapott a lecsóba, és megpróbálta kideríteni, az itthoni internet-felhasználók az iWiW-et vagy inkább a Facebook-ot szorgalmazzák, néhány válasz hallatán azonban neki is leesett az álla. „Mi az az iWiW?” – kérdezte egy kedves fiatalember riporterünktől. Persze a riportalany csak viccelt, de saját bevallása szerint már nagyon régen kizárólagosan a Facebook-ot használja.

Egy másik vélemény szerint mindkét oldalt a rendőrség működteti, de a nyilatkozó fiatalember mégis megtalálható mindkét közösségi oldalon. Egyszóval teóriák vannak, de a számok magukért beszélnek.
további videók > > > 1 2 3 4 5 http://www.tabutv.hu

A NapiászOnline csapata a miértekre keresi a választ, hogy megtudjuk, hol rontotta el az iWiW.

Szinte Romulus Loránd online marketing szakértő szerint az iWiW-nek két évnél több ideje nincs, maximum ha robbant valami nagyot, amire pedig kevés esélyt lát. „Az iWiW két éven belül meg fog halni. Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, valami nagyon extrát kellene letenniük az asztalra, amire lássuk be, kevés az esély.” – mondta a szakértő, aki azt is ecsetelte, hogy hogyan lehet behatárolni a két közösségi oldal felhasználóinak lakhelyeit. „Véleményem szerint a Facebook inkább Budapest központú, amíg az iWiW-et inkább vidéken használják. Az iWiW jelen pillanatban is elég jó statisztikákat ad, hiszen közel hárommillió felhasználót tudhat a magáénak, de nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország lassan közeledik az internet-penetráció végéhez, ami azt jelenti, hogy 5,5 milliónál több internet felhasználó nem lesz hazánkban. Az iWiW-nek van létjogosultsága, hiszen vidéken még rengetegen azt használják, sőt, a Facebook felhasználók nagy része is megtalálható iWiW-en.”

Szakértői szemmel nem nehéz átlátni a két oldal közti különbségeket, amelyeket Szinte Romulus Loránd a NapiászOnline olvasóival is szívesen megosztott. „Az iWiW első körben ott rontotta el, hogy a Facebook-ot koppintotta, majd bevezette a meghívós rendszert. Persze a Facebook-nak is vannak hibái, hiszen hogy csak egyet említsek a sok közül, a fordításokkal nagyon lassan haladnak. Az adatvédelmi nyilatkozatokat még mindig csak félig magyarul, vagy kizárólag angolul olvashatjuk, de az iWiW-vel szemben előnyükre válik, hogy folyamatosak a fejlesztések az oldalon. Napról napra több funkciót tud, ezzel pedig egyre több felhasználót szerez.” – mondja a szakértő, aki saját bevallása szerint mindkettő közösségi oldalon megtalálható, ám amíg iWiW-et már egyáltalán nem, addig Facebook-ot a munkája miatt is használja. „Persze, mindkettőn ott vagyok, iWiW-en semmit nem csinálok, Facebook-on pénzt keresek. Zuckerbergnek nagyon sok mindent köszönhetek, hiszen én marketing stratégiát építek a Facebook-ra különböző kampányokhoz. A közeljövőben is sok előadás lesz, Facebook mint marketing eszköz témakörben, amelyek egyre sikeresebbek.”

Tehát joggal mondhatjuk, hogy a Facebook világ szinten is óriási teret hódított magának, ellenfelei pedig nem igazán akadnak. A Google azonban mégis folyamatosan kísérletezik egy világmegváltó ötlettel, de a legtöbb tehetséges fejlesztője mégis átpártolt a Facebook-hoz. Szinte Romulus Loránd szerint a legnagyobb közösségi oldallal csupán a Twitter vehetné fel a versenyt, ám jelen pillanatban nem lát reális esélyt arra, hogy a közeljövőben lekörözze a Facebook-ot.

Facebook vs. iWiW Ön mit használ? + video” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s