Facebook helymeghatározó hamarosan


A Facebook hamarosan a piacra léphet egy új szolgáltatással, melynek segítségével mindenki megoszthatja, éppen hol tartózkodik. Az ilyen alkalmazások sikere egyre nagyobb főleg küldföldön, de már itthon is vannak felhasználók. A Facebook állítólag a legnagyobbal, a Foursquare-rel is tárgyalt.

A Facebook olyan alkalmazással bővülne, ahol a felhasználók meg tudnák osztani ismerőseikkel, éppen hol tartózkodnak – suttogják magukat jól értesültnek mondó iparági szakemberek. A pletyka forrása maga Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója volna, aki egy kerti partin mondta azt [1], hogy hamarosan indul a szolgáltatás. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a már meglévő szolgáltatásoktól, a Foursquare-től, a Gowallától vagy a Brightkite-tól veszik át az adatokat, vagy teljesen saját alkalmazást készítenek.
A CNet értesülései szerint [2] a helymeghatározós alkalmazás néhány héten belül készen lesz, és egy másik féltől fogja kapni az adatokat. Ez mindkét félnek hasznos lehet, hiszen a Facebook egy már bejáratott cég tapasztalatait tudja integrálni az oldalába, másfelől a cég hozzáfér a hatalmas adatbázishoz, amit majd idővel a felhasználók létrehoznak.

A Facebook természetesen nem kívánta kommentálni az értesülést, a szóvivő csak annyit mondott, hogy valóban dolgoznak hasonló projekteken.

A helymegosztó szolgáltatásokról többször is írtunk már [3], ezek segítségével tudatjuk barátainkkal, éppen hol vagyunk, így ők is könnyen megtalálnak anélkül, hogy bármit megbeszéltünk volna. Jelenleg is fut egy játék [4] az Indexen, mellyel napijegyet lehet nyerni a Szigetre, ha bejelenkeznek Foursquare [5]-rel valamelyik helyszínre, írnak valami tippet, vagy megtalálják kitelepült stúdiónkat és bejelentkeznek a kollégáknál.

A közösségi oldal állítólag a Localeze [6] szolgáltatóval fog együttműködni, ez az a cég, mely a Twitter Places nevű alkalmazása mögött is van. A cég képviselője sem volt hajlandó kommentálni az értesülést, annyit azonban mondott, hogy a néhány hónapon belül a közösségi szájtokkal kapcsolatos bejelentenivalójuk lesz.

Ehhez a hírhez kapcsolódhat, hogy nyár elején a Facebook megvette a Hot Potato [7] szolgáltatást, mellyel nem helyszínekre, hanem eseményekre lehet bejelentkezni. Állítólag a Foursquare-re is ajánlatot tettek, de nem sikerült a felvásárlás. Nem is ők voltak az egyedüli vevőjelöltek, a Yahoo is érdeklődött a szolgáltatás iránt. A CNet egyik forrása szerint 120 millió dollárt ajánlottak, de a Foursquare 25 százalékkal többet kért, így a Facebook kiszállt a tárgyalásokból.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s