Google keresés parancsok


Google titkok

Kémkedés Google-lal

Psszt! Titok! A Google-lal megtalálhatunk bizalmas kormányzati dokumentumokat, zenét nagy tömegben – röviden mindent, ami nem megengedett.

Zene MP3 formátumban: a Google hivatalosan nem keres MP3 fájlokat. Az olyan hekkelések, mint az “Index of /“ +mp3 ennek ellenére teljes – többnyire illegális – gyűjteményeket hoznak napvilágra.

Titkos dokumentumok: a filetype: paranccsal és keresőszavakkal, mint a confidential vagy for internal use only a Google olyan dokumentumokat is megtalál, amelyek nem a nyilvánosság számára készültek.

Titkos keresési parancsok

A legfontosabb Google-parancsok áttekintése:
A keresőszavakat vagy az URL-t mindig a kettőspont után írjuk.
FIGYELEM! Ne üssünk üres karaktert a parancs és a keresőszöveg közé!

Meghatározott fájltípusok keresése: ha például Excel-táblák után kutatunk, használjuk az ext:xls parancsot.

Hasonló weboldalak: a hasonló tematikájú weboldalakat a related paranccsal találjuk meg (példa: related:chipmagazin.hu).

Aloldalak felsoroltatása: a weboldalak felépítése hierarchikus. A site:chipmagazin.hu parancsra a Google megmutatja a CHIP internetes megjelenésének valamennyi aloldalát.
Keresés az URL-ben: ha beírjuk: allinurl:chipmagazin.hu, csak olyan oldalakat kapunk, amelyeknek a Chip szó saját címükben fordul elő.

Keresés a címsorban: ezzel a paranccsal weboldalak címsorát kutatjuk át (példa: allintitle:chipmagazin.hu).

Magyaráztassunk el fogalmakat: szeretnénk tudni, mi az a mitokondrium? A define:mitochondrium kereséssel eljutunk a szót (angolul) magyarázó weboldalakra, például a Wikipedia.org-ra. Német vagy például francia keresőszóval is szerencsével járhatunk, magyarral sajnos még nem.

Slágerlisták: kis ügyességgel megtalálhatjuk például az aktuális zenei chartokat; írjuk be allintitle:charts 1..100.

Weboldalak népszerűsége: minél érdekesebb egy oldal, annál több másik oldalról vezet rá hivatkozás. Hogy kitaláljuk, ki mindenki helyezte el a linkünket saját honlapján, adjuk ki a parancsot: link:honlapneve.

Torrent fájlok keresése: ezt a parancsot a Google megpróbálja letiltani. A filetype:torrent formában azonban még működik a BitTorrent fájlok keresése.

Információk keresése filmekről: azok a filmbarátok, akik tudnak angolul, a movie paranccsal tájékozódhatnak az aktuális kasszasikerekről. Sajnos a Google csak az eredeti filmcímekkel boldogul. Tehát movie:Elfújta a szél helyett ezt kell beírnunk: movie:gone with the wind.

Hogyan találjuk meg az újonnan indexelt oldalakat? A daterange parancsra a Google csak azokat az oldalakat listázza, amelyeket egy meghatározott időintervallumon belül indexelt. Ez azonban csak akkor működik, ha az időintervallumot amerikai dátumformátumban adjuk meg (példa: daterange {2006-05-03} {2006-06-04}).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s