Internet Penetráció 2010 már 55%


55 százalék az internet penetráció
2010-04-28 09:55 [Médiainfó – http://www.mediainfo.hu]

2009 második felében 52 százalékot tett ki a gyakori netezők aránya, míg a világhálót a felnőtt lakosság 63 százaléka próbálta ki az NRC adatai szerint.

2009 második félévében 3 százalékponttal 55 százalékra nőtt az internet penetráció, azaz a legalább havonta internetezők 15-69 éves lakosságon belüli aránya – derül ki az NRC gyorsjelentéséből. A gyakori, azaz legalább hetente netezők aránya elérte az 52 százalékot, szemben az előző félévben mért 47 százalékkal. A világhálót kipróbálók arénya pedig majdnem a vizsgált sokaság kétharmadát teszi ki (63%).

A netezők aránya eleve nagyobb volt a férfiak, mint a nők körében, de az előző félévben még nőtt is a különbség. A penetráció a férfiaknál 55-ről 62 százalékra, míg a nőknél csupán 48-ról 50 százalékra változott. Ha a kor szerinti megoszlást nézzük, a 24 és 34 év alattiak körében a penetráció nem változott, így a növekedést a 15-69 évesek körében a 34 év felettiek produkálták. A 35-49 évesek a korábbi félévhez képest 9 százalékpontos növekedést produkáltak.

2009 második felében a 15-69 éves lakosság 55 százalékának volt otthon számítógépe. Az otthoni internettel rendelkezők aránya pedig 5 százalékponttal 51 százalékra nőtt. A megkérdezettek 47 százaléka használja a netet otthonában, ami 6 százalékponttal több, mint a megelőző félévben, és a rendszeresen internetezők 85 százalékát jelenti.

Az otthoni internettel rendelkezők 34 százalékának volt ADSL előfizetésel, a kábeltévés előfizetéssel rendelkezők aránya pedig 48 százalék volt. Mobilinternet elsődleges technológiakánt az otthon netezők 9 százaléka használt 2009 második felében. A betárcsázós internet még mindig ott van az otthoni internettel rendelkezők 6 százalékánál.

A jelenleg nem internetezők 1 százaléka biztos abban, hogy néhány hónapon belül elkezdi használni az internetet, további 6 százalékuk pedig valószínűnek tartja ezt. Ez alapján az NRC szerint a közeljövőben 2-3 százalékpontos növekedés várható. Az otthoni internet kapcsolattal nem rendelkezők 13 százaléka tervezi, hogy vesz valamilyen hozzáférést.

2009 második negyedévében a A gyakran (hetente) netező 14-69 évesek 66 százaléka használta a világhálót álláskeresésre, és ugyanennyien legalább egyszer rendeltek már valamilyen terméket, szolgáltatást a neten. Pénzügyeit e kör 37 százaléka szokta online intézni. Blogot 54 százalék szokott olvasni, blogot viszont csak 10 százalék ír. Vásárlás előtti információt a gyakran netezők kilenc tizede gyűjt a világhálón.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s