Japánban 2008 óta még túlsúly ellenes törvény is van: aki meghalad egy bizonyos derék-körméretet az éves kötelező orvosi vizsgálatok során, annak tanácsadáson és motivációs programokon kell részt vennie. Ezt az irányzatot használta ki egy néhány éve Tokióban nyílt új étterem, a Tanita Shokudo.
- Reggelizz úgy, mint egy király
Más országokban a reggeli kihagyása egyáltalán nem nagy dolog. A japánok azonban fordítva gondolkodnak. A nap legkiadósabb étkezése a reggeli, így gondolják. - Főétkezésként a legtöbb japán reggelijét több ételből is ki kell egészíteni. Például rizst, tojást, halat, miso levest, hínárt, zöldeket és teát tartalmaz. Így lesz elég energiájuk az egész nap eltöltéséhez.
- A rizs az első számú szénhidrátforrás
A nyugati emberek hajlamosak lisztből készült kenyeret és egyéb szénhidrátforrásokat fogyasztani, így lisztes ételeket készítenek. Míg a japánok naponta esznek rizst. A legtöbb étkezésükhöz elengedhetetlen táplálék. Ráadásul vaj és só nélkül főzik, így a japánok meg tudják őrizni karcsú alakjukat. - Kiegyensúlyozott étrend
A japán diéta többnyire elkerüli a gyorsételeket és a magas kalóriatartalmúakat. Tényleg, ők nem élvezik annyira, mint mi! A japánok még csak nem is mindig ugyanazokat az ételeket eszik, mivel feltételezzük, hogy csak sushit esznek. - Valójában a japán étrend nagyon kiegyensúlyozott és sokoldalú. Minden étkezés során tápláló ételeket fogyasztanak, amelyek szénhidrátokat, állati fehérjéket, növényi fehérjéket, egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Így szívesen fogyasztanak rizst, halat, szóját, zöldséget, gyümölcsöt és zöld teát cukor nélkül.
- Jobban szeretem a friss alapanyagokat
Ebben a modern korban támaszkodhatunk a csomagolt és konzerv élelmiszerekre, valamint a feldolgozott élelmiszerekre és az instant élelmiszerekre. De a japánok inkább folytatják a jó étkezési szokásokat, mint őseik. - A japánok általában olyan ételeket esznek, amelyeknek szezonja van. Például jobban szeretik a szezonális halat, mint a halkonzervet. Fontosak számukra a friss alapanyagok és az évszaknak való megfelelés.
- Amint látjuk, a japánok a téli szezonban hagyományosan halat, húst, leveseket és forró italokat fogyasztanak. Míg a nyári szezonban más ételeket esznek, például tenger gyümölcseit, hideg rament, hideg levest és salátákat.
- Hagyományos főzési módszerek
A japán hagyományos főzési módszerek támogatják az egészséges életet. A gőzöléstől, párolástól, grillezéstől egészen a speciális serpenyőben, minimális olajjal történő sütésig. A japánok a zöldségeiket is gyorsan megfőzik, hogy megőrizzék tápanyagaikat. A zöldséglevesről ismert, hogy sok japán étel alapja. - Ráadásul a japán konyha megőrzi az ételek természetes színét és ízét. Óvatosan használják a fűszereket, így ételeik könnyűek, de mégis nagyon táplálóak.
- Alig esznek desszerteket vagy édességeket
A japánok csak ritka alkalmakkor esznek desszertet. Sok japán desszert is tartalmaz olyan egészséges összetevőket, mint a rizs és a vörösbab, mint például a mochi. Édességeiket alacsony cukor- és zsírtartalmúnak tartják, így ezek a desszertek továbbra is egészségesek. - Egészséges étkezési kultúra
Észrevetted már a kis tányérokat a japán éttermekben? Lehetséges, hogy van. Túlevés alapvetően lehetetlen, hiszen minden tányéron van egy-egy étel, ami sosem telt csordultig. Így a japánok nagyobb valószínűséggel esznek lassan apró darabokat. Az evés inkább rituálé, mint lakoma. - Itt van egy lista 30 japán ételről, amit érdemes kipróbálni:
- Sushi – Friss halból és rizsből készült gombócok, gyakran wasabi és szójaszósszal fogyasztva.
- Sashimi – Vágott, nyers hal, amelyet gyakran szójaszósszal és wasabival tálalnak.
- Ramen – Forró leves, tészta és változatos hozzávalók keveréke.
- Tempura – Rántott tészta bevonatú rákok, zöldségek vagy más ételek.
- Udon – Vastag tészta levesben, gyakran hús vagy zöldségekkel.
- Sukiyaki – Vágott marhahús és zöldségek szójaszósz alapú forró serpenyőben.
- Tonkatsu – Sertésborda rántva, általában rizs és káposzta mellé tálalva.
- Okonomiyaki – Japán palacsinta, amelyet káposzta, hús és tészta alkotnak.
- Yakiniku – Grillezett hús, amit saját asztalodon készíthetsz el.
- Gyoza – Sertéshússal töltött, tészta bevonatú kis tészta.
- Yakitori – Grillcsirkedarabok, gyakran pálcikán szervírozva.
- Miso leves – Fermentált szójabab pasztával készült leves, gyakran algával és tofuval.
- Chirashi sushi – Többféle halat és zöldséget tartalmazó rizstál.
- Oyakodon – Csirkehús és tojás rizsen.
- Unagi – Grillezett angolna, amelyet sós szószban szervíroznak.
- Taiyaki – Halformájú édesség, édes töltelékkel.
- Ebi fry – Rántott garnélarák.
- Onigiri – Rizsgombócok, gyakran alga bevonattal és töltelékkel.
- Soba – Vékonybúza tészta hideg vagy meleg levesben.
- Chawanmushi – Gyengéd, sűrű tojásleves.
- Takoyaki – Gombócok, amelyekben sertéshúst és polipot találunk.
- Yuba – Szója hússal töltött tofubőr.
- Natto – Erjesztett szójababok, gyakran rizzsel.
- Oden – Forró serpenyős fogás, amelyben különböző hozzávalókat forralnak.
- Mochi – Rizsliszttel készült édesség, gyakran töltelékkel.
- Tamago sushi – Gyermekeknek való édesség, édes tojással.
- Agedashi tofu – Rántott tofu szójaszósszal.
- Kaiseki – Magas színvonalú, többfogásos japán étteremmenü.
- Zaru soba – Hideg szoba tészta, amit szójaszósszal és hagymával szolgálnak fel.
- Dorayaki – Édes palacsinta töltelékkel, gyakran vörös babkrém vagy lekvár.
