Facebook 500 millió Fölött és 1,6 milla magyar


Facebook: Nincs mit ünnepelni

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a világ legismertebb közösségi oldala, a Facebook, amikor a múlt héten átlépte a fél milliárdos felhasználói álomhatárt. Ám nem ünnepelhetnek teljes gőzzel a készítők, hiszen Skull Security cég szakértője egy újabb biztonságtechnikai botrányt robbantott ki.

facebook magyar icon

Az elmúlt hónapok negatív kritikái után még mindig rohamosan nő a tagok száma, ami már ötszáz millió felett van. A hat éve induló oldal új alkalmazással ünnepli az eseményt, mely a Facebook Stories névre hallgat. A program segítségével a rajongók megörökíthetik a honlapon életük minden történését témák és helyszínek szerint.

A magyarok még csak most fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket, ezért egyre többen csatlakoznak hozzá. Jelenleg hazánkban 1 millió hatszáz ezer ember tölt fel képeket, ír hozzászólásokat és tartja a kapcsolatot az ismerőseivel a közösségi portálon keresztül. Egy amerikai fogyasztói felmérés szerint viszont az Egyesült Államokban csökkent a lap tetszési indexe. A válaszok alapján 100-ból csak 63 pontot ért el a weboldal, így két riválisa a Youtube és a Wikipedia is megelőzte.

Az év elején felszínre került biztonsági problémák és a sajtó által megfogalmazott kritikák sem tesznek jót a lap népszerűségének. Ezen kívül a felhasználók arra is panaszkodnak, hogy egyre több hirdetéssel és internetszeméttel találkoznak, valamint gyakran változik az oldal kezelőfelülete, ami megnehezíti a használatát. A negatív visszajelzések között még az is szerepelt, hogy a játékok és alkalmazások, amik egyedivé teszik a honlapot, idegesítőek és semmi értelmük.

Ha ez eddig nem lett volna elég, a mostanság ismét foghatja a fejét Mark Zuckerberg a lap alapítója. Ron Bowes biztonságtechnikai szakértő 100 millió felhasználó adatait – azaz nevét, email címét, telefonszámát – osztotta meg a Pirate Bay torrent oldalon, amivel újabb érvágást ejtett az eddig sem 100 százalékos oldal hírnevén. Ez azért nagyon kellemetlen a vállalatnak, mert ebben a pillanatban is több ezren tölthetik le az adatcsomagot az internetről. Ám a szakember ezzel semmilyen törvénybe ütköző dolgot nem tett, mert egy teljesen legálisan program segítségével gyűjtötte össze az adatokat.

Mint arra már lapunk is megpróbálta felhívni a figyelmet, a felhasználókon múlik saját biztonságuk. Bár Bowes szerint, a Facebook sem készíti fel az embereket az adatvédelmi tudatosságra, ezért egyre könnyelműbben bánnak a tagok a közösségi oldalakra feltöltött információikkal. Ám a portál biztonságában is vannak hiányosságok, mert még a legmagasabb szintű adatvédelmi beállítások mellett is van arra lehetőség, hogy híreket szerezzenek az emberekről. Ezt bizonyítja a szakértő kutatása, amiben kiderült, hogy teljesen felesleges bárkinek kikapcsolva hagyni a facebookos profilja kereshetőségét, mert ha már valakinek csak egy olyan ismerőse van, aki bekapcsolva hagyja ugyanezt, akkor láthatóvá válik a keresők számára.

Egy biztos, hogy a Facebook az internet közösség központja és monopol helyzetben van, ezért aki nem akar lemaradni a világ híreiről és érdekességeiről, annak csatlakoznia kell. Ám attól, hogy valaki használja, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy szereti is.

Reklámok
Közzétéve: 1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s