Kínában fehér könyvet adtak ki az internetről


Az internet Kínában betölti az általános társadalmi ellenőrzés szerepét és biztosítja a szabad véleménynyilvánítást – állítja a Pekingben kiadott könyv az internetről.

Az internet teremtette nyilvánosság Kínában betölti az általános társadalmi ellenőrzés szerepét és biztosítja a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét – tartalmazta egy fehér könyv névre keresztelt dokumentum, amelyet kedden adtak ki Pekingben.

Szerzői leszögezték, hogy az internet szabályozása az ország területén a szuverén kínai törvényhozás hatásköre, az internet-biztonság tartalma pedig a nemzeti sajátosságoknak megfelelően különböző lehet a világban.

2009 végére a kínai internetezők száma elérte a 384 milliót, ami 1997-től számítva évi 32 milliós bővülésnek felel meg. Közülük 346 millióan veszik igénybe a szélessávú szolgáltatást. Ma a teljes lakosság megközelítően 30 százaléka használja az internetet, s a központi kormány a következő öt évben szeretné elérni, hogy ez az arány 45 százalékra nőjön.

A dokumentumban felhívták a figyelmet arra, hogy az internet használatában az országban aránytalanságok mutatkoznak. Míg 2009 végén a keleti, fejlettebb területeken 40 százalékos volt az internetezők aránya, addig számuk a nyugati országrészben alig haladta meg a 21 százalékot. Ugyancsak jelentős az eltérés a vidék és a városok összehasonlításakor.

A kínai államtanács által kiadott 31 oldalas fehér könyv külön foglalkozott a számítógépes bűnözéssel, annak rohamos terjedésével. „Kína azon országok egyike, amely leginkább ki van téve a hacker-támadásoknak” – állapították meg a szerzők, állításukat számokkal is alátámasztva.

A dokumentumban Peking nemzetközi összefogásra szólított fel a bűnözéssel szemben és támogatta egy, az ENSZ égisze alatt létrehozandó, irányadó nemzetközi felügyeleti szervezet megalapítását.

Reklámok
Közzétéve: 1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s