Egyre többen váltanának!


Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a diplomások száma, egyre kevesebb a szakmunkás, valamint a gazdasági válság is jelentősen átrendezte a munkaerőpiacot. Nagyon magas a munkanélküliség hazánkban ezért egyre több emberben merül fel, hogy fejlessze tudását, vagy tanuljon egy teljesen új szakmát.

A Szonda Ipsos februári felmérése szerint az emberek több mint fele (54 százalék) úgy gondolja, hogy a folyamatos képzés, az élethosszig tartó tanulás biztosítja a munkaerő-piaci érvényesülést. A válaszadók közel kétharmadának vannak tanulási tervei, melyek között elsősorban a szakmai tudás elmélyítése és a nyelvismeret bővítése szerepel, de minden ötödik ember valami újba kezdene.

A felnőttek 63 százaléka tervezi, hogy a következő néhány évben továbbképzi magát, 40 százalék pedig saját szakmáján belül keres majd valamilyen tanfolyamot, míg 24 százalék új szakmát tanulna. A fiatalok 32 százaléka akarja elmélyíteni mai tudását, 23 százalékuk szeretne valami teljesen új foglalkozást elsajátítani ha újra kezdhetné, 22 százalék mindkettőben gondolkodik.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal e nagyarányú szakmaváltási szándékot folyamatosan tapasztalja, ezért a nemrégiben huszonnégy városban ingyenes életpálya-tanácsadó programot indított.

Az uniós támogatással megvalósuló kezdeményezés nem kizárólag az álláskeresést segíti, – bárkinek lehetőséget ad arra, hogy megtalálja a számára ideális pályát. Életpálya-tervezés nélkül nem valósulhat meg az élethosszig tartó tanulás sem, illetve segít a munkavállalóknak, hogy rájöjjenek, nem szabad mindig felülről várni a döntést, szakmai fejlődésükért saját maguk is felelősek.

A választás azonban nem egyszerű. Elsőként azt kell végiggondolni, hogy a jelenlegi szakmánkon belüli továbbképzéssel szeretnénk érvényesülni – ugyanis a szakmai tapasztalat nagy előnyt jelenthet –, vagy valami teljesen újba szeretnénk belevágni. Utóbbi esetében két szempontot mindenképpen érdemes figyelembe venni képzés, vagy tanfolyam választása esetén.

“Az egyik fontos tényező, hogy van-e affinitásunk a választott szakmához, és van-e kellő érdeklődés, lelkesedés, mivel ezek nélkül aligha lehetünk sikeresek az adott területen. A másik szintén lényeges kérdés, hogy a munkaerőpiacon mennyire keresett az általunk választott szakma, milyenek a várható elhelyezkedési lehetőségek. Ez a két tényező pedig sajnos sok esetben nem jár együtt, így kénytelenek vagyunk kompromisszumokat kötni” – mondja Kiss János Tamás, a Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. cégvezetője.

Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy milyen jövedelemre számíthatunk szakmai tapasztalattal, vagy esetleg anélkül. Ma Magyarországon a sikerágazatok közé tartozik az informatika, telekommunikáció, bank és biztosítás, pénzügy, gyártás, ipar, FMCG, humánerőforrás terület. A Budapesti Műszaki Egyetem tapasztalatai szerint jelenleg az informatikusok a legkeresettebbek, őket követik a villamosmérnökök, a gépészek és a közlekedési mérnökök. De nem szabad megfeledkezni a jó szakmunkáról sem, főleg a gépiparban és az építőiparban tapasztalható tartós szakmunkáshiány.


Bookmark and Share

Reklámok
Közzétéve: 1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s